Утре вероятно ще излезем от тъмночервената зона. Кривата е равна на

...
Утре вероятно ще излезем от тъмночервената зона. Кривата е равна на
Коментари Харесай

Излизаме от тъмночервената зона, позволяват извънкласните дейности |

" Утре евентуално ще излезем от тъмночервената зона. Кривата е равна на 500 на 100 000 инфектирани, чакахме това от няколко седмици ", разгласи здравният министър.

Съветникът му проф. Мира Кожухарова заяви, че пикът на четвъртата вълна е бил на 4 ноември, когато заболеваемостта е била 728.03 на 100 000. По думите ѝ в този момент кривата на разпространяване на инфекцията внезапно спада, което е положителен резултат от въвеждането на зелените документи. На тази мярка съгласно нея се дължи и увеличеното тестване, което е дало допустимо в точния момент да се диагностицират инфектираните и да се изолират.

Епидемиоложката регистрира и еволюционен спад на броя приети в болница пациенти и понижаване на случаите в интензивните отделения. Ръст има и при имунизациите - над 28%  от хората над 12 година са изцяло имунизирани, отвеян към общата популация процентът е 25%.

За експертната си активност като консултант на министъра проф. Кожухарова получи златния орден на Министерство на здравеопазването.

Какви са измененията за учениците

Предвид нормализирането на епидемиологичната конюнктура здравният министър ще издаде заповед да възобновяване на извънучилищните действия, стана ясно още от брифинга.

" Това включва няколко благоприятни условия за извънкласно и дуално образование, (практическото обучение), съвещания, явяване на изпити ", изясни Кацаров и добави, че в случай че учениците са били тествани в учебно заведение, няма да се постанова да се изследват още веднъж, с цел да могат да посещават тези действия.

Има ли задоволително проби за учебните заведения

" Досега сме дали на МОН над 1 млн. щадящи проби, днес предстои да бъдат доставени още 1 млн. Има обявена поръчка за нови доставки. Днес е крайният период за показване на оферти за още 2,5 млн. теста. В рамките на идващите 7 дни би трябвало да сме обезпечили 4 млн. теста на МОН, които ще бъдат задоволително за всички възпитаници до края на календарната година. Кога ще могат огромните възпитаници да се върнат в клас ще реши МОН. Това не е в нашите пълномощия ", изясни Кацаров.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР